sábado, 1 de septiembre de 2012

PRESENTACIÓ MARJAL EN FESTA




1- TRAJECTÒRIA DEL GRUP

L'any 1980 Marjal en Festa va començar a fer les seves primeres passes i va néixer com una modesta escola de ball; la posada en marxa d'aquesta, va ser possible gràcies a la inestimable ajuda de Guillem Antoni Bernat (membre d'Aires Sollerics).i, per altra part, a n'Antònia Torelló, Joana Company i altres que, anys abans, havien començat a ballar a l'escola de Vialfàs.

Marjal en Festa, era el nom que l'escriptor Alexandre Ballester havia posat a una antiga agrupació folklòrica que hi hagué a Sa Pobla amb anterioritat.

Entorn a l'any 1985 es consolida el grup de sonadors, comença la feina: assatjos, recerca de cançons,... . Poc a poc varen anar configurant un repertori cada cop més ampli i més significatiu.

A partir d'aquí, a més de continuar amb la tasca de l'escola de ball, començam a dur a terme Mostres i Ballades Populars, tant dins Sa Pobla com a altres pobles.

A més, hem realitzat INTERCANVIS amb grups de diferents indrets de l'estat: Mitjorn Gran (Menorca), Es Cubells (Eïvissa), Langreo (Astúries) i Múrcia.

Al 1992 vàrem participar a l'Expo de Sevilla, on actuàrem al pavelló de Balears.

Al 1994, dins el marc dels actes de Sa Pobla a Gràcia, vàrem ser convidats pel Centre Artesà Tradicionarius de Barcelona per actuar representant Mallorca.

ACTUALMENT Marjal en Festa és una Associació de Cultura Popular (ens vàrem constituir legalment com associació al 1993) i, com a tal, cerca impulsar i donar a conèixer diferents aspectes relacionats amb la cultura tradicional de la nostra terra.

En aquests moments centram els nostres esforços en l'escola de ball, ja que creim que és la millor manera d'arribar a la gent de Sa Pobla interessada en la cultura popular; mostrant-los el que sabem contribuim a mantenir vius el ball i la música popular mallorquina. En aquests moments l'escola consta de 6 grups ( 4 grups d'adults i 2 grups de nins i nines ) en total el nombre de socis gira entorn dels 90- 100 (depenent del curs)i les classes es fan al gimnàs del CP Vialfàs.

A més de classes de ball, també organitzam altres activitats com: excursions, tallers per l'el·laboració d'instruments de percussió, tallers per aprendre a sonar castanyetes,... .

2- MÚSICA I BALL

Entre les diferents activitats que desenvolupa la nostra associació, destaquen les Mostres i les Ballades Populars.

Amb les Mostres intentam recrear el ball, la música i la indumentària dels segles XVIII i XIX.

En aquest apartat cal fer menció especial a la Mostra Internacional Folklòrica de Sóller, ja que, des de que aquesta s'inicià cap a l'any 1980, Marjal en Festa ha col·laborat amb ella molts cops. Gràcies a la Mostra de Sóller i a Marjal en Festa, cada estiu la gent de Sa Pobla hem pogut conèixer músiques, balls i la cultura de diferents llocs del món: Portugal, Argentina, Senegal, Romania, Perú, Sahara, Mongòlia, Mèxic,... .

En aquests moments per qüestions econòmiques sa Mostra de Sóller no es pot dur endavant, esperem que això canvii ja que cada estiu suposava l'oportunitat d'obrir una finestra al món per tota la gent de Sa Pobla que estàs interessada en conèixer altres cultures.

Però si hi ha una mostra que Marjal en Festa sent com a seva és l'Oferta que duim a terme per Sant Antoni.

Dia 17 de gener és una data molt significativa per nosaltres, com per tots els poblers. Fa uns 30 anys que participam a l'Ofici Solemne que es celebra aquest dia on, a més de la mostra de indumentaria, de la música, i el ball, oferim productes de sa marjal poblera, sobretot aquells relacionats amb la gastronomia de Sant Antoni.

Amb les Ballades Populars cercam obrir les portes a tothom que estigui interessat en conèixer i aprendre els balls d'arrel tradicional de la nostra terra.

Tant la música com el ball que veim avui a les ballades no es poden considerar de manera rigorosa com a “tradicionals” , ja que han anat variant i evolucionant. Però és precisament aquesta evolució la que ha permès que molts d'aquests balls i músiques no haguin desaparegut i estiguin ben presents als nostres carrers i places.

3- INDUMENTÀRIA

Part essencial de les mostres que realitzam és la indumentària tradicional que portam, així procuram vestir una mostra representativa de la indumentària dels segles XVIII, XIX i principis del XX.

Gràcies a l'assessorament de Guillem Antoni Bernat (membre d'Aires Sollerics), poc a poc hem aconseguit una varietat cada cop més àmplia de peces que representen diferents moments i diferents estaments socials.

Però la feina de recerca més destacada que ha fet Marjal en Festa en temes d'indumentària és la relacionada amb la roba de bri. Roba que utilitzaven els homes i dones a s'Albufera quan es conreava el cànyem.

També cal destacar la introducció de la roba de marjaler i marjalera. Roba més actual, i que uitlitzaven i utilitzen encara uns pocs pagesos de les marjals pobleres.

4- CALENDARI

Al llarg del curs hi ha una serie d'activitats que són ja fixes dins el calendari d'actes de Marjal en Festa, algunes d'elles estan organitzades per la pròpia associació i altres són participacions als programes de festes que organitza l'Ajuntament de Sa Pobla: Sant Jaume, Sa Fira,... .

OCTUBRE: Ballada Inici de Curs.

NOVEMBRE: Ballada de sa Fira.

DESEMBRE: Dinar de Nadal.

GENER: Ballada de Sant Antoni.

L'Oferta.

PASQUA: Ballada de Crestatx.

JUNY: Ballada de Final de Curs.

JULIOL: Ballada de Sant Jaume.

A totes aquestes activitats se ni afageixen de puntuals: ballades, tallers, cursets,...

3 comentarios: